Dominicaanse Republiek

Achtergrond informatie:​

Basisgegevens:

Officiële landstaal: Spaans

Hoofdstad:                Santo Domingo

Oppervlakte:             48.670 km² 

Inwoners:                  10.349.741 (2014)

Munteenheid:           Dominicaanse peso (DOP)

Tijdsverschil:            -5

Bevolking:

De totale bevolking bedroeg in 2014 10.349.741 personen. De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt rond de 200 mensen per km2 en de Dominicaanse Republiek behoort daarmee tot de dichtstbevolkte staten van het Caribisch gebied.

De bevolking is vooral geconcentreerd in en rond de hoofdstad Santo Domingo en in de Cibao-vallei. In de hoofdstad wonen 2,2 miljoen mensen.

Veel met name goed opgeleide Dominicanen emigreren naar de Verenigde Staten en Venezuela. Naar schatting hebben in totaal ca. 1,5 miljoen Dominicanen een bestaan in het buitenland opgebouwd.

Aan de andere kant verblijven tienduizenden (sommigen zeggen 1 miljoen!!) Haïtianen als politiek vluchteling of als ‘gastarbeider’, de meeste van deze mensen zijn illegaal of niet-erkend. Ze vormen de onderste klasse in de Dominicaanse samenleving en worden voortdurend uitgebuit en gediscrimineerd.

Godsdienst:

Het rooms-katholicisme is de staatsgodsdienst en ca. 80% van de bevolking is dan ook rooms-katholiek; andere godsdiensten worden toegelaten.

Toch blijven ook de Afrikaanse tradities en rituelen onder de bevolking aanwezig, met name voodoo en ‘brujería’. Deze volksreligie is gebaseerd op mystiek en voorouderverering. Naast de geesten, de ‘zombies’, van de voorouders, zijn er talrijke goden. Dit zijn de ‘luás’. In de loop der tijden hebben de luás een christelijke gedaante aangenomen en zijn het ‘santos’ geworden. Luás en santos worden tijdens ceremonieën opgeroepen door een priester, de ‘‘bruja’, en dit alles gaat gepaard met getrommel, dans en zang. Deze religieuze figuren nemen een vooraanstaande plaats in het sociale leven van de Dominicanen in.

Armoede:

Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking ligt Dop. 9.700,- per maand (ongeveer € 200,-)

Ongeveer 39,4% van de Dominicanen (2014) leeft onder het bestaansminimum, en dat staat voor ondervoeding en niet genoeg geld voor fatsoenlijke kleren, behuizing en scholing voor de kinderen. De meeste van deze huishoudens hebben ook geen aansluiting op elektriciteit en waterleiding. Ook de gezondheidszorg voor deze mensen is minimaal en de meeste kinderen krijgen zelfs niet de hard nodige vaccinaties. De werkloosheid is nog steeds schrikbarend hoog, 19% in (2014) volgens de officiële cijfers. In werkelijkheid liggen die cijfers nog veel hoger.

Wat we doen:

De eerste keer dat ik naar de Dominicaanse Republiek ging kreeg ik een woord van God mee dat er een netwerk zou ontstaan voor de D.R. Inmiddels ben ik er een aantal keer geweest en hebben we contacten met meer dan 40 gemeenten en organisaties verspreid van oost naar  west.

We komen in twee gevangenissen en de deuren voor de anderen zijn aan het open gaan. Verder zijn er 5 kinderkerken (tussen de 70 en 100 kinderen) gestart, waarvan er één zelfstandig is verder gegaan. Ook is er een kinderopvang voor ongeveer 36 kinderen.

Het werk groeit hard! Er zijn veel fondsen voor deze projecten nodig.

Hoe het werk ontstond:

Wil je weten hoe we op de Dominicaanse Republiek terecht kwamen? lees verder >>>

Wil je meer informatie over de zendingsreizen kijk dan een op de blog hiervan. https://dienstbaar.wordpress.com

Foto’s & videos:

Klik op de Foto

Klik op de foto om naar meer foto's en video's te gaan.

maart 2024
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031